Απάντηση σε ερώτημα συμπολίτη μας

Συμπολίτης μας έθεσε σε μας το ερώτημα: Πως ορίζεται η ανεξαρτησία ενός δημοτικού συνδυασμού ή ενός δημάρχου;

Του απαντάμε:

Ανεξάρτητος συνδυασμός και ανεξάρτητος δήμαρχος είναι αυτοί που αποφασίζουν περί του πρακτέου, χωρίς να υφίστανται έξωθεν επιρροές.

Τα ζητήματα είναι πολλά, που έρχονται για συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που συγκρούονται και προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του. Υπάρχουν καταπατήσεις δημοτικών χώρων, που ο δήμαρχος ή το δημοτικό Συμβούλιο καλούνται να τους υπερασπιστούν και υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, που δεν φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά τις διαχειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος.

Εάν ο δήμαρχος και η παράταξή του λειτουργούν αξιοκρατικά, με διαφάνεια και με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του δήμου, τότε πράγματι δεν υπάρχει εξάρτηση. Η δημοτική αρχή είναι ανεξάρτητη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Εάν όμως, λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων, εξυπηρετούνται ψηφοφόροι με τα λεγόμενα ρουσφέτια, σε βάρος της αξιοκρατίας ή και των συμφερόντων του δήμου, τότε έχουμε εξάρτηση που κάποιες φορές είναι και ποινικά κολάσιμη.

Εκτός όμως αυτών που αναφέραμε, υπάρχουν και οι κομματικές επιρροές. Συχνά τα κόμματα κεντρικά ή οι βουλευτές τους, ζητούν από δημάρχους εξυπηρετήσεις ψηφοφόρων τους, ως αντιπαροχή για την προεκλογική στήριξη που τους παρείχαν ή και το αντίστροφο, να ζητούν οι δήμαρχοι εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε δεσμεύσεις ένθεν και ένθεν για εξυπηρετήσεις ημετέρων με τρόπο νόμιμο, αλλά μη ηθικό που μετατρέπει το δήμο σε κομματικό παραμάγαζο.

Και τέλος (και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα), οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιβάλλουν με τους νόμους που περνάμε στην Βουλή, ασφυκτικό έλεγχο στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να μπορούν να θέτουν υπό ομηρία δημάρχους και τοπικές κοινωνίες.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι ένας κυβερνητικός δήμαρχος δεν είναι εύκολο να πει όχι σε έναν υπουργό ή να αντιδράσει σε μια κυβερνητική απόφαση που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Π.χ. πόσες δασικές εκτάσεις στο νησί αποχαρακτηρίστηκαν και χτίζονται βίλες σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της Πάρου, με την ανοχή της δημοτικής αρχής, ενώ θα μπορούσε να καταγγείλει τους υπεύθυνους στον εισαγγελέα;

Δύσκολο είναι επίσης και για ένα αντικυβερνητικό κομματικό δήμαρχο, να πει όχι σε αποφάσεις του κόμματος που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ερώτημα δικό μας, που υποθέτουμε ότι είναι ερώτημα και του συμπολίτη μας.

Μπορεί να υπάρξει ένας ανεξάρτητος δήμαρχος και μια παράταξη που να στηρίζει την πολιτική του;

Η απάντησή μας είναι καταφατική.

Ναι μπορεί, αρκεί να είναι έντιμος, αδέκαστος, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου και να έχει τη συμπαράσταση μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου