Ένας Γάτος που λεγόταν Μπομπ

Η ιστορία του

Σχεδόν όσοι γατόφιλοι έχω γνωρίσει, έχουν παρακολουθήσει την ιστορία του Bob του γάτου, από το βιβλίο-μπεστ σέλερ και από το κινηματογραφικό έργο “A street cat named Bob”. Δυστυχώς ο Bob δεν είναι πια μαζί μας. Βλέπετε, πέθανε από μια αιτία που έχει στείλει στον θάνατο χιλιάδες γατιά – τη σύγκρουση με αμάξι. Στις 15 Ιούνη του 2020 και αφού αγνοούνταν 2 μέρες, βρέθηκε νεκρός από αιμάτωμα στο κεφάλι, μετά από χτύπημα με αμάξι. Τότε ήταν τουλάχιστον 14 χρονών!

Την άνοιξη του 2007, ο 28χρονος Τζέιμς Μπόουεν μπήκε σε ένα πρόγραμμα μεθαδόνης, ενώ ζούσε ζητιανεύοντας. Παράλληλα, βρήκε ένα σπίτι από ένα πρόγραμμα στέγασης αστέγων στο Τότεναμ, στο Λονδίνο. Μια βραδιά, καθώς γυρνούσε σπίτι, βρήκε μια όμορφη τζίντζερ στον διάδρομο του κτιρίου που έμενε. Θεώρησε ότι ήταν κάποιου γείτονα, αλλά όταν την είδε και το επόμενο πρωί και το μεθεπόμενο, ο Τζέιμς άρχισε να ενδιαφέρεται γι’ αυτή και στη συνέχεια ανακάλυψε ότι δε φορούσε κολάρο ούτε είχε κάποιο τσιπ και ήταν ταλαιπωρημένη, με λεπτή γούνα, νυχιές και μια μολυσμένη πληγή στο πόδι της. Οπότε, αποφάσισε να τη φροντίσει.


Την πήγε λοιπόν στην κοντινή κλινική RSPCA, η οποία παρείχε αντιβιοτικά για τη θεραπεία της μολυσμένης πληγής – κάτι που δυσκόλεψε πάρα πολύ τον Τζέιμς οικονομικά. Για να βεβαιωθεί ότι η γάτα θα λάμβανε σωστά την πλήρη φαρμακευτική αγωγή δύο εβδομάδων, ο Τζέιμς τον φιλοξένησε σπίτι του (πού να ήξερε), ενώ συνέχισε να ψάχνει τον ιδιοκτήτη της τυχερής (μέσα στην ατυχία της) τζιντζερόγατας.

Αφού δεν τα κατάφερε να βρει πληροφορίες, απελευθέρωσε τη γάτα πίσω στον δρόμο, ελπίζοντας ότι θα βρει το δρόμο της για το σπίτι. Αντί να συμβεί αυτό, η γάτα άρχισε να ακολουθεί τον Μπόουεν παντού, ακόμα και μέσα στο λεωφορείο, όταν το έπαιρνε για να πάει κάπου. Κάπως έτσι, ο Τζέιμς μας πείστηκε να την υιοθετήσει και του έδωσε το όνομα «Μπομπ» από το όνομα του δολοφόνου της τηλεοπτικής σειράς “Twin Peaks”.

Μια και ο επίμονος Μπομπ ακολουθούσε συνεχώς τον Τζέιμς όταν πήγαινε στα σημεία όπου έπαιζε μουσική για να βγάλει χρήματα (στο Κόβεντ Γκάρντεν και στο Πικαντίλι Σίρκους), ο Τζέιμς αναγκάστηκε να του πάρει ένα λουράκι για να μπορεί να τον ακολουθεί με ασφάλεια. Έτσι, κάθε μέρα ο Μπομπ έμπαινε μαζί με τον Τζέιμς στο Λεωφορείο 73 και πήγαινε στη δουλειά μαζί του. Το δίδυμο τράβηξε την προσοχή των περαστικών και γρήγορα έγινε διάσημο. Η προβολή τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν ο Τζέιμς άρχισε να πουλάει την εφημερίδα “Big Issue” και το ζευγάρι έγινε αντικείμενο πάρα πολλών βίντεο που ανέβαιναν στο Youtube, κάτι που τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλείς και πολλοί τουρίστες πήγαιναν στο Κόβεντ Γκάρτεν, βασικά για να τους δουν!


Ήταν η περίοδος που ο Μπόουεν αποφάσισε να ολοκληρώσει τη θεραπεία με μεθαδόνη, μια διαδικασία πολύ επώδυνη, όπως γλαφυρά περιγράφεται στην ταινία “A street cat named Bob”! Ο Τζέιμς πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται καθαρά στον Μπομπ: «Πιστεύω ότι το έκανα εξαιτίας αυτού του μικρού άνδρα. Εμφανίστηκε και ζήτησε τη βοήθειά μου και με χρειαζόταν περισσότερο από ό,τι είχα ανάγκη να κακοποιήσω το σώμα μου. Είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάω κάθε μέρα τώρα. Σίγουρα έβαλε τη ζωή μου στη σωστή κατεύθυνση».

Από τότε, ο Μπομπ έζησε σαν γάτα σπιτιού, ενώ έκανε βόλτες με τον Τζέιμς με το σαμαράκι και το λουράκι σε ένα γειτονικό πάρκο. Μάλιστα, ο Τζέιμς έφτιαξε μια ειδική κατασκευή για να μπορεί ο Μπομπ να έχει ασφαλή πρόσβαση στον κήπο του σπιτιού.

Όπως είπαμε, μέσα σε αυτό το απίστευτο ταξίδι, το ζευγάρι γνώρισε τεράστια φήμη, ξεκινώντας από τη δημοσίευση της ιστορίας τους το 2010 στην “Islington Tribune”, τον Σεπτέμβρη του 2010. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή – ακολούθησε η έκδοση του μπεστ σέλερ “A street Cat Named Bob” (γραμμένο από τον Τζέιμς φυσικά) που έμεινε 76 εβδομάδες στην κορυφή των “Sunday Times”. Το βιβλίο πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα, μόνο στην Αγγλία. Το 2016 φυσικά γυρίστηκε και σχετική ταινία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στις γάτες που συμμετείχαν στα γυρίσματα ήταν και ο… αληθινός Μπομπ! Ακολούθησαν και άλλα βιβλία, με πρωταγωνιστή τον Μπομπ, που μάλλον είναι η πιο χιλιοδιαβασμένη γάτα όλων των εποχών, βιβλία που όλα γνώρισαν αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Το άγαλμα-αφιέρωμα στο Μπομπ

Δυστυχώς, το τέλος του Μπομπ το ξέρουμε πλέον όλοι. Ο Τζέιμς, προς τιμήν του αγαπημένου του γάτου αποκάλυψε ένα χάλκινο αγαλματάκι-ομοίωμα του Μπομπ πριν από 3 ημέρες στο “Islington Green”, δίπλα σε ένα μαρμάρινο (θαρρώ) παγκάκι που γράφει: «Είναι η παρέα μου, ο καλύτερος φίλος μου, η αδερφή ψυχή μου, ο δάσκαλός μου! Και θα είναι όλα αυτά για πάντα!».


O Τζέιμς, στα πλαίσια της αποκάλυψης του αγάλματος του Μπομπ, δήλωσε στην αγαπημένη του “Big Issue”: «Αισθάνομαι πραγματικά λυτρωμένος» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μέρος, όπου ξεκίνησαν όλα, όπου ο Μπομπ κι εγώ ερχόμασταν για να φάμε το μεσημεριανό μας».

«Όλη η προσπάθεια για να συμβεί αυτό, άξιζε τον κόπο. Για να βρεθεί χρηματοδότηση, να πάρουμε το “Islington Council” στο πλευρό μας και να γίνουν όλα τόσο γρήγορα! Είναι τόσο γλυκό. Δείχνει ότι αυτό είναι το πνευματικό σπίτι του Μπομπ». Κλείνοντας, ο Τζέιμς είπε: «Ο Μπομπ είναι σίγουρα εδώ σήμερα». Δείτε και σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του:


Υ.Γ.: Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Μπομπ είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα για το sequel της επιτυχημένης ταινίας. Το sequel θα λέγεται «Ένα δώρο από τον Μπομπ».

Υ.Γ.2: Οι φωτογραφίες από την αποκάλυψη του αγάλματος ανήκουν στον Adrian Lobb.

Πηγή: Tsitsos the cat

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου