Υποκειμενικές απαντήσεις στις ρητορικές ερωτήσεις από την "Ωραία Πάρο". Κουβέντα να γίνεται...!!!

Πρόσφατα τέθηκαν κάποια ερωτήματα προς το εκλογικό Σώμα τα οποία, κατά τον συντάκτη τους, είναι ρητορικά και μάλιστα ως τέτοια θα απαντηθούν (;) τις επόμενες Κυριακές από τις κάλπες.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο εμπειρότατος και συμπαθέστατος «εκλογομάγειρας», κατά την άποψή μου, δεν είναι καθόλου ρητορικά και θα προσπαθήσω με την υποκειμενική μου πένα να τα απαντήσω «αντικειμενικά» (επειδή κάποιοι γελούν και κάποιοι άλλοι ξεκαρδίζονται, έβαλα την προηγούμενη λέξη σε εισαγωγικά).

Πάμε σε κάποιες μικρές τοποθετήσεις του συντάκτη, στα ερωτήματα και βέβαια στις απαντήσεις:

Τοποθέτηση Α: Στις δημοτικές εκλογές του ΄19 δημιουργήθηκε μια μεγάλη συσπείρωση με αίτημα την απομάκρυνση Κωβαίου από τη διοίκηση του δήμου μας. Στηρίξαμε τότε το πρόσωπο του Κώστα Ροκονίδα, ως το πλέον κατάλληλο γι’ αυτήν την προσπάθεια. Φτάσαμε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε.

  1. Έφταιξε το γαρύφαλλο;

Δεν είναι δυνατόν, φίλτατε, στους τωρινούς καιρούς να ισχυριζόμαστε ότι ένα λουλούδι καθοδηγεί ώριμους και συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους στη «λάθος» επιλογή. Εκτός, αν, τελικά, πιστεύετε ότι το εκλογικό Σώμα της Πάρου αποτελείται από βλάκες κι ασυνείδητους. Εγώ απλά έχω την αίσθηση ότι οι δεξιοί, όπως επίσης και τα σόγια, και οι συμφεροντολόγοι και άλλοι πολλοί αυτού του συρμού που ταξιδεύουν με τα τραίνα της συντήρησης και του συμφέροντος είναι περισσότεροι.

  1. Έφταιξε το φυλλάδιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που την ταύτιζε με το ΚΚΕ;

Μα η λαϊκή συσπείρωση πανελλαδικά ταυτίζεται με το ΚΚΕ και ποτέ δεν αποσιωπήθηκε αυτό από κανέναν ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές. Όσοι εντάχθηκαν στην εν λόγω παράταξη το γνώριζαν και την επέλεξαν. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν αυτοί που σήμερα είναι στην άλλη μεριά του ποταμού είναι αν λειτούργησαν δημοκρατικά στο πλαίσιο αυτής της παράταξης, αν οι απόψεις τους εισακούστηκαν, αν είχαν τον σεβασμό που τους έπρεπε. Αν όλα αυτά τα είχαν, καλό θα είναι να μας πουν, γιατί ανοίξανε πανιά για άλλη γη και άλλα μέρη.

Τοποθέτηση Β: Σίγουρα ένα μέρος του κόσμου, που δεν γνωρίζουμε το ποσοστό του, απογοητευμένο από τη διοίκηση Κωβαίου κατέληξε στον Κώστα Μπιζά. Και ένα άλλο μέρος, που επίσης δεν γνωρίζουμε το ποσοστό του, εγκατέλειψε τον Κώστα Ροκονίδα και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτός ο κόσμος πίστευε τότε και πιστεύει και τώρα ότι ο Κωβαίος ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και σε κάποιες περιπτώσεις τα έκανε και μούσκεμα.

  1. Γιατί σ’ αυτές τις εκλογές κατεβαίνει και τρίτο ψηφοδέλτιο;

Τρίτο ψηφοδέλτιο θα έπρεπε να υπάρχει από το 2019. Δυστυχώς, οι «αριστεροί» του μεσαίου χώρου αποδείχθηκαν πολύ λίγοι, τόσο αριθμητικά όσο και εγκεφαλικά, αφού δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο. Γιατί άραγε δεν τα βρήκαν; Οι ευθύνες τους πάντως είναι τεράστιες. Το τρίτο ψηφοδέλτιο προφανώς κατεβαίνει, γιατί υπάρχει τρίτος υποψήφιος ο οποίος, για αυτούς που ξέρουν, είναι παλιά φθαρμένη καραβάνα και για τους δήθεν αδαείς, νέος και άφθαρτος. Είναι τυχαίο άραγε ότι προέρχεται και αυτός ο υποψήφιος από τη μεγάλη δεξιά πολυκατοικία; Οι «αριστεροί» του μεσαίου χώρου αντιλαμβάνονται ότι με τη στήριξή τους σ' αυτόν συνεχίζουν και με πολύ πιο άσχημο τρόπο το λάθος του 2019;

  1. Και ποιοι το απαρτίζουν ή το στηρίζουν (το τρίτο ψηφοδέλτιο);

Υπάρχουν αξιολογότατοι νέοι άνθρωποι με ιδέεες, διάθεση για δουλειά και όραμα για το μέλλον, υπάρχουν αυτοί που ασχολούνται για δικά τους προσωπικά συμφέροντα, δεξιοί, «αριστεροί», κεντρώοι χωρίς πολιτική συνείδηση, υπάρχουν γυρολόγοι [οι λεγόμενοι ΟΦΑ (όπου φυσάει ο άνεμος)] και όλοι αυτοί αποτελούν ένα συνονθύλευμα που θα λέει ΝΑΙ σε όλα, αφού, όπως λέει και το πρόγραμμα, ο αρχηγός τους θα ακολουθήσει τους νόμους που ψηφίζει η με ευρεία πλειοψηφία κυβέρνηση στην οποία ανήκει.

  1. Δεν φτιάχτηκε το ΄19 που το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και φτιάχτηκε τώρα, που όποια παράταξη πάρει το 43% και μία ψήφο, τα παίρνει όλα;

Η τρίτη υποψηφιότητα καταρχάς φτιάχτηκε, γιατί έχει τη δύναμη να υποστηριχτεί. Υπάρχει μεγάλη εσωτερική διαμάχη στο πλαίσιο της νδ με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη και για δεύτερη ομόσταυλη υποψηφιότητα. Ο Κωβαίος αν και υπηρέτησε μέχρι κεραίας την πολιτική της νδ υπέπεσε σε σωρεία διοικητικών λαθών και έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του νησιού. Το κακό, Κώστα μου, είναι ότι η αριστερά στην Πάρο έχασε μοναδική ευκαιρία να συσπειρωθεί μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης, να διεκδικήσει με πολύ περισσότερες αξιώσεις την τοπική εξουσία και να καταγράψει στην ιστορία η ίδια την αξία της πολιτικής συνεργασίας. Δεν ξέρω αν τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή χειρότερα με τον Ροκονίδα Δήμαρχο. Θα ήθελα όμως να το δω. Υπάρχει το φωτεινό παράδειγμα του Πελετίδη στην Πάτρα αλλά και πολλά άλλα με Δημάρχους της Λαϊκής Συσπείρωσης οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς.

  1. Όλος αυτός ο κόσμος που στηρίζει το τρίτο ψηφοδέλτιο πώς μας πρόεκυψε;

Αν κάποιος αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, έχω την αίσθηση ότι εύκολα θα καταλάβει πως ο πολίτης θέλει την αλλαγή αλλά τη θέλει εκ του ασφαλούς. Δε θέλει να χάσει τη βολή του, δε θέλει να χάσει τη θέση του, τα παράνομα ή νόμιμα κεκτημένα του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βλέπει πάντα την καμπούρα του άλλου. Όλα τα ξεκινάει από κάποιο σημείο και μετά. Πάρτε για παράδειγμα το κίνημα για την υγεία. Μόλις οι υποστηριχτές του ένιωσαν ότι κινδυνεύει το τουριστικό προϊόν και κατ’ επέκταση τα προσωπικά τους οικονομικά συμφέροντα, έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά το κίνημα να απολέσει τη δυναμική του και τελικά να εξαφανιστεί χωρίς να πετύχει αυτά που έπρεπε. Σ’ αυτές τις δεξαμενές νομίζω ότι πρέπει να ψάξετε τους υποστηριχτές του τρίτου ψηφοδελτίου.

  1. Γιατί αυτός ο κόσμος εγκατέλειψε τον Κώστα Ροκονίδα και τη Λαϊκή συσπείρωση;

Γιατί αυτοί που προσβλέπουν στην κατάκτηση της στείρας εξουσίας θεωρούν ότι θα την κατακτήσουν πιο εύκολα ως υποψήφιοι του τρίτου ψηφοδελτίου.

Τοποθέτηση Γ: Ο Κώστας Μπιζάς κατηγορείται ως διαχειριστής της ίδιας πολιτικής με αυτήν του Κωβαίου. Κατηγορείται ότι ως έπαρχος δεν έπραξε τίποτε. Κατηγορείται ότι μας παραμυθιάζει, όταν δηλώνει ανεξάρτητος.

  1. Ο Κώστας Μπιζάς γιατί κατάφερε να συγκροτήσει ένα τόσο καλό ψηφοδέλτιο και μάλιστα από όλο το πολιτικό φάσμα της Πάρου;

Πιστεύω ότι για το ερώτημα αυτό έδωσα ξεκάθαρη απάντηση πιο πάνω. Όσο για το καλό και το κακό θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι είναι πολύ σχετικές έννοιες.

  1. Πού οφείλεται η επιτυχία μιας τέτοιας δύσκολης προσπάθειας;

Οφείλεται στην αλαζονεία των γυρολόγων και στην αγνή και γεμάτη οράματα καρδιά των νέων ανθρώπων.

  1. Πώς εξηγείται ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπιζά και προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Αυτά, Κώστα μου, τα έχουμε ξαναπεί και είναι σταθερές αξίες. «Τρεις παρατάξεις δύο πολιτικές».

  1. Ήταν καλοί, όταν στήριξαν το ΄19 τη Λαϊκή Συσπείρωση και τώρα έγιναν συνδιαχειριστές της ίδιας πολιτικής με αυτήν του Κωβαίου;

Ναι. Βλέπετε οι γυρολόγοι το ‘χουν αυτό. Άλλες φορές μας βολεύουν και άλλες όχι. Πάντως έχω την αίσθηση ότι αυτή η κουβέντα που αναδύθηκε από το 11ο ερώτημα αποδεικνύει ότι αυτό το «όλοι μαζί» μάλλον δεν ισχύει. Το κακό είναι ότι οι δημοκρατίες και ειδικότερα οι αντιπροσωπευτικές στηρίζονται σε πλειοψηφίες, οπότε, τελικά, οι γυρολόγοι αποδεικνύονται πολύτιμοι (;) σ’ αυτούς που τους χρησιμοποιούν, όποιοι κι αν είναι. 

  1. Με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από τη διοίκηση Κωβαίου;

Επειδή πάντα μιλάω πολιτικά, προσωπικά θα ήθελα να απαλλαγώ γενικά από τη δεξιά πολιτική που εφαρμόζεται στον τόπο μου και όχι ειδικά από τον Κωβαίο. Άρα το ερώτημα που πρέπει να μπει είναι: «Με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να απαλλαγούμε από τη δεξιά και συντηρητική διοίκηση του Δήμου που είναι έρμαιο της κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής του Μητσοτάκη»; Μα φυσικά μόνο με τη Λαϊκή συσπείρωση του Κώστα Ροκονίδα (κι αυτό το εκφράζω ως ελπίδα).

  1. Εάν πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ Μπιζά και Κωβαίου, η Λαϊκή Συσπείρωση, που χαρακτηρίζει ως διαχειριστές της ίδιας πολιτικής και τους δύο, (Κωβαίο και Μπιζά) τι θα πράξει;

Ένα θα σας πω. Ακόμα κι ο Θεός ο ίδιος να κατεβεί στη γη και να μου πει: «θα κάνεις αυτό», αν δεν το έχω αποφασίσει εγώ, δεν πρόκειται να το κάνω. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που δεν οργανώθηκα ποτέ στο ΚΚΕ. Για να εξηγηθώ, το "εγώ" έχει να κάνει με τους φίλους της Λαϊκής Συσπείρωσης και όχι με τους οργανωμένους ψηφοφόρους της παράταξης. Μην υποτιμάτε, λοιπόν, την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Ακόμα και σήμερα, σε μικρό βαθμό βέβαια, η ελευθερία τουλάχιστον της σκέψης υφίσταται. Αναζητήστε, λοιπόν, τις ευθύνες από τους γυρολόγους που μαζέψατε.

  1. Και εάν δώσει γραμμή για αποχή ή λευκό ή ψήφο κατά συνείδηση, δεν θα ευνοήσει την επανεκλογή Κωβαίου;

Γιατί είστε τόσο σίγουροι ότι σε κάθε περίπτωση θα ευνοηθεί ο Κωβαίος; Τι λάκκο έχει η φάβα, Κώστα;;;

Γιώργος Ανδρεάδης


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου