Το ΣτΕ έκανε την ανατροπή

Ακύρωσε τους νόμους 4623 και 4625 του 2019 που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε τους πιο πάνω νόμους της κυβέρνησης της Ν.Δ., που καθιστούσαν πανίσχυρες τις παρατάξεις των δημάρχων, αντισυνταγματικές, γιατί «μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ».

Με απλά λόγια άλλα έβγαλε η κάλπη και άλλα εφαρμόστηκαν από τις παρατάξεις των εκλεγμένων δημάρχων.

Συγκεκριμένα οι νόμοι που ακυρώθηκαν, άλλαξαν τον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητα Ζωής, καθώς και τις διατάξεις που μετέφεραν αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων στις πιο πάνω επιτροπές.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ, γιατί, αν συνέβαινε, θα είχε γίνει το μπάχαλο σε όλους τους δήμους.

Το ζήτημα είναι το τι γίνεται από εδώ και πέρα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, που λήγει η θητεία των τωρινών δημοτικών αρχών.

Γιατί, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται, θα πάσχουν από ακυρότητα, με αποτέλεσμα η όποια προσφυγή στα δικαστήρια να τις καθιστά άκυρες.

Και το επιμύθιον της υπόθεσης: Για τρία ολόκληρα χρόνια οι δήμοι παρανομούσαν, εφαρμόζοντας έναν αντισυνταγματικό νόμο, με ευθύνη των αρίστων, που μας κυβερνούν. Αλλά και το ΣτΕ γιατί καθυστέρησε να βγάλει την απόφαση;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Από τη Μεγάλη Παραίτηση στη γενικευμένη δυσφορία

Αρχεία δεδομένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Για να μην πούμε το νερό - νεράκι

ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ: ”ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ”

Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου